Viewing entries in
Kitchens

Combining the old and new (Grade 2 listed)

This was a particularly interesting project as it incorporates a very modern extension contrasting a beautiful historic grade 2 listed house.

In the first instance we had to remove two previous extensions to the rear of the property. The tile hanging to the rear also proved a challenge as it was hiding some poor and unstable masonry that required repairs prior to installing the beams which opened up the kitchen to the proposed extension.

The repairs involved extensive propping, grinding out the old mortar, inserting reinforcement bars and finally resin bonding those in place.

Repairs complete we were able to build a modest extension with a signature canopy overhang covering a slate terrace and bi-fold doors. The slate terrace matches the floor finish in the kitchen and the zero threshold gives an impression that the room extends into the garden when the doors are open.

Both roof areas were traditionally laid to lead and to tie in the grey the bi-fold doors and windows were aluminium finished in a grey.

The exterior walls were a combination of traditional build and timber stud to maximise space and they were finished externally in a standard render to contrast the old bricks and tile hang.

Our client wanted to replicate a designer kitchen with drift wood draw and cupboard fronts. These of course were bespoke and fitted to standard carcases with bespoke pillars between and finished on top with a granite work surface.

A clever overall design by Simon Lock at Favonius.

 

Before the extension...

... and after.

Modern kitchen/diner

The new single storey extension was designed to create a much larger modern style living space where the dining area was incorporated into the kitchen and opening out onto a new patio. The new room is light and spacious and has made the very best of the space whilst providing all the amenities for modern living.

The units represented good value for money and the Corian work surfaces and integrated sink give a feeling of quality and sturdiness. The timber engineered floor is also good quality and with a 4mm wear layer will provide good service for many years.

New Dimensions installed all components and decorated the leaving the clients only to move in their pots and pans!

 

 

 

Kitchen before the work

Increasing living space

Our clients brief was to create a larger downstairs living space orientated around a modern kitchen.

The house was as the clients had bought it some 24 years ago and was in need of maintenance and modernisation throughout.

Architect Simon Lock of Favonius in Salisbury came up with three schemes and the client chose to have a modest extension which would become the kitchen, knock through into a more formal dining area and have an adjacent snug for the family. The downstairs utility was also re developed and a downstairs cloakroom.

Outside the kitchen we designed a secluded courtyard that benefits from the morning sun and leads up to a new off-road parking area for the families three cars.

Details on the porch included timber brackets to mimic the barge boards on the house.

The gutters were aluminium cast imitations that give a cost effective reproduction of the original build period.

Inside we sought to achieve a clean modern feel coupled with practicality.

Plenty of wall space was required for our clients own pictures and plentiful bottle storage for her husbands wine collection.

All old floors were removed and replaced with solid insulated floors to provide for a wet zoned underfloor heating system.

The kitchen units were provided by Howdens and the extended work surface facilitates a small breakfast bar area.

Simon's design incorporated two pyramid roof lights which allow natural light in the day and cleaver positioning of LED spots give a warm background light at night.

Firstly, you are BRILLIANT! We can’t thank you enough for the way in which you have transformed our house...
— Caroline and Phil

Picturesque cottage

This was a substantial project encompassing x2 extensions and total refurbishment.

Although not listed, the wall surrounding the substantial garden is listed and that gave rise to many restrictions on the style of development.

Colin Taylor, a specialist in the restoration of old buildings, created clever use of existing space whilst blending the new materials with the old.

The old conservatory was demolished to facilitate an extension at the far end for a new kitchen overlooking the back garden.

The main house was extended by over 1.5 metres to create more internal space and the old link between the house and the potting shed was rebuilt to create a majestic entrance lobby.

The focus on this build was to maintain the character of the original building whilst creating a modern functional living area for the family.

The main house was re-roofed using a high end clay tile. Decorative stone was used over the front entrance and a large lantern floods light into that area. The Dorma windows were rebuilt and insulated to modern requirements. The joinery was made to the original specification and the arch window at front of the house was replaced with the same and replicated in the kitchen.

Much of the original timber had to be saved and preservative techniques were used to keep the original together with structural enhancements to make the building safe.

Taking a little over 7 months the project delivered a comprehensive refurbishment using modern and old techniques in tandem.