Viewing entries in
Roofing

Combining the old and new (Grade 2 listed)

This was a particularly interesting project as it incorporates a very modern extension contrasting a beautiful historic grade 2 listed house.

In the first instance we had to remove two previous extensions to the rear of the property. The tile hanging to the rear also proved a challenge as it was hiding some poor and unstable masonry that required repairs prior to installing the beams which opened up the kitchen to the proposed extension.

The repairs involved extensive propping, grinding out the old mortar, inserting reinforcement bars and finally resin bonding those in place.

Repairs complete we were able to build a modest extension with a signature canopy overhang covering a slate terrace and bi-fold doors. The slate terrace matches the floor finish in the kitchen and the zero threshold gives an impression that the room extends into the garden when the doors are open.

Both roof areas were traditionally laid to lead and to tie in the grey the bi-fold doors and windows were aluminium finished in a grey.

The exterior walls were a combination of traditional build and timber stud to maximise space and they were finished externally in a standard render to contrast the old bricks and tile hang.

Our client wanted to replicate a designer kitchen with drift wood draw and cupboard fronts. These of course were bespoke and fitted to standard carcases with bespoke pillars between and finished on top with a granite work surface.

A clever overall design by Simon Lock at Favonius.

 

Before the extension...

... and after.

Extra space for a growing family

The brief for this was to build an annexe for the families son.

Stuart Pike at Favonius designed a self-contained 2 bedroomed house annexed to the original and accessible internally via a door on the upstairs landing.

The new build comprised of a living dining area, kitchen, lobby, storage cupboard and downstairs bathroom. Upstairs two sizeable bedrooms and bathroom.

The original house was also extended to the rear and front and rear were landscaped.

Where ever possible the character of the original house was mimicked in the annexe but with the modern addition of underfloor heating downstairs, electric velux windows modern recessed led lamps.

The project took approximately six months from start to finish. New Dimensions fitted all 4 bathrooms, two kitchens and decorated throughout as part of the contract. All downstairs floor finishes were either engineered wooden floating floors or ceramic tiles.

Demolition of old garages

Over site up to DPC

The finished annexe

Picturesque cottage

This was a substantial project encompassing x2 extensions and total refurbishment.

Although not listed, the wall surrounding the substantial garden is listed and that gave rise to many restrictions on the style of development.

Colin Taylor, a specialist in the restoration of old buildings, created clever use of existing space whilst blending the new materials with the old.

The old conservatory was demolished to facilitate an extension at the far end for a new kitchen overlooking the back garden.

The main house was extended by over 1.5 metres to create more internal space and the old link between the house and the potting shed was rebuilt to create a majestic entrance lobby.

The focus on this build was to maintain the character of the original building whilst creating a modern functional living area for the family.

The main house was re-roofed using a high end clay tile. Decorative stone was used over the front entrance and a large lantern floods light into that area. The Dorma windows were rebuilt and insulated to modern requirements. The joinery was made to the original specification and the arch window at front of the house was replaced with the same and replicated in the kitchen.

Much of the original timber had to be saved and preservative techniques were used to keep the original together with structural enhancements to make the building safe.

Taking a little over 7 months the project delivered a comprehensive refurbishment using modern and old techniques in tandem.

A fully accesible home

Our clients bought this bungalow with a view to converting it into a family home that made life easy for their wheelchair-bound son.

The project was a total refurbishment with a large extension, new roof covering all over and exterior rendering to hide the aging defective brickwork.

Internally corridors were widened, doors widened or removed and access was created to a lovely back patio and garden.

The kitchen dining area has become the main family room and the lounge with its vaulted ceiling and wood burning stove creates a large yet cosy space for the family to relax together.

Key features include level threshold doors, vaulted ceiling in the lounge, a large roof-light over kitchen flat roof and an exposed flu from a wood burning stove.

The property before conversion

The new front

The rear before conversion

The new rear

Oak porches

This porch was built without the need for planning permission as it falls within the regulation size allowed by New Forest Parks Authority.

It was a high quality build with solid oak infilled with rendered panels to match the house.

The ceiling is vaulted and benefits from the triangular glass panels over the door.

The bespoke solid oak door leads to a heated slate floor and makes a grand entrance to the house.

Other detail includes cast iron gutters, chamfered brick plinth and full insulation.

 

The original porch

Construction of the new oak porch

The finished product


Some other examples of oak porches:

Blending with the original

The client wanted to simply make more space for the family and the extension consisted of a new living room downstairs to replace an ageing conservatory and a new bedroom upstairs and a modest extension to the kitchen for a practical utility room.

The garden was also to be landscaped with low maintenance vegetable beds and a much larger patio.

Simon Lock of Favonius created this simple design with a straight forward two storey extension on the end gable and a smaller flat roof extension adjacent to the kitchen.

The smaller extension comprised of a flat roof finished in lead and with a pyramid roof light to increase the light so the kitchen didn’t suffer.

The larger extension was traditional construction and locally sourced bespoke headstones and sills were used to replicate the main house.

The sash windows were factory finished by our joinery company and again fitted to mimic the main house.

Keen vegetable gardeners we created a clean area leading to the greenhouse with raised vegetable beds and stepping stones through the gravel.

A large sandstone patio blends well and allows plenty of space for BBQ’s and outdoor entertaining.

Before...

...after

Garden landscaping

Careful matching of old and new materials

Large sandstone patio

Large sandstone patio

Kitchen extension

This project was won as part of a tender process through Favonius in Salisbury. The architect Stuart Pike was commissioned to design a large kitchen extension to the back of the house. The kitchen was to look out over their garden and incorporate a dining area and snug in keeping with todays modern living.

The design incorporated a flat ceiling internally leading to a vaulted ceiling in the extension. This required a significant amount of steel work and temporary suspension of the whole of the back of the building whilst they were inserted.

The shallow pitch on the roof was made possible by a particular slate and it incorporates x3 electrically operated velux to maximise light and ventilation.

The floor has been replaced in the old part of the building and insulated to create a warmer and more heat efficient room.

The completely open space allows for a snug area with TV and sofa so the little ones can be in the room whilst mum prepares supper.

Outside the old lean to roof between the house and the garage was removed to give a cleaner look.

The rear garden sits approx. 1.2 metres below the front of the house and with access limited the rear of the garage was temporarily removed to allow the significant ground works to take place.

New steps, an enlarged patio and new pathway make the outside a much more useful extension of the interior space in the summer.

Aluminium doors and windows and panels were used to contract the house and the soffits were clad with cedar panels.