Viewing entries in
Landscaping

Combining the old and new (Grade 2 listed)

This was a particularly interesting project as it incorporates a very modern extension contrasting a beautiful historic grade 2 listed house.

In the first instance we had to remove two previous extensions to the rear of the property. The tile hanging to the rear also proved a challenge as it was hiding some poor and unstable masonry that required repairs prior to installing the beams which opened up the kitchen to the proposed extension.

The repairs involved extensive propping, grinding out the old mortar, inserting reinforcement bars and finally resin bonding those in place.

Repairs complete we were able to build a modest extension with a signature canopy overhang covering a slate terrace and bi-fold doors. The slate terrace matches the floor finish in the kitchen and the zero threshold gives an impression that the room extends into the garden when the doors are open.

Both roof areas were traditionally laid to lead and to tie in the grey the bi-fold doors and windows were aluminium finished in a grey.

The exterior walls were a combination of traditional build and timber stud to maximise space and they were finished externally in a standard render to contrast the old bricks and tile hang.

Our client wanted to replicate a designer kitchen with drift wood draw and cupboard fronts. These of course were bespoke and fitted to standard carcases with bespoke pillars between and finished on top with a granite work surface.

A clever overall design by Simon Lock at Favonius.

 

Before the extension...

... and after.

Extra space for a growing family

The brief for this was to build an annexe for the families son.

Stuart Pike at Favonius designed a self-contained 2 bedroomed house annexed to the original and accessible internally via a door on the upstairs landing.

The new build comprised of a living dining area, kitchen, lobby, storage cupboard and downstairs bathroom. Upstairs two sizeable bedrooms and bathroom.

The original house was also extended to the rear and front and rear were landscaped.

Where ever possible the character of the original house was mimicked in the annexe but with the modern addition of underfloor heating downstairs, electric velux windows modern recessed led lamps.

The project took approximately six months from start to finish. New Dimensions fitted all 4 bathrooms, two kitchens and decorated throughout as part of the contract. All downstairs floor finishes were either engineered wooden floating floors or ceramic tiles.

Demolition of old garages

Over site up to DPC

The finished annexe

Increasing living space

Our clients brief was to create a larger downstairs living space orientated around a modern kitchen.

The house was as the clients had bought it some 24 years ago and was in need of maintenance and modernisation throughout.

Architect Simon Lock of Favonius in Salisbury came up with three schemes and the client chose to have a modest extension which would become the kitchen, knock through into a more formal dining area and have an adjacent snug for the family. The downstairs utility was also re developed and a downstairs cloakroom.

Outside the kitchen we designed a secluded courtyard that benefits from the morning sun and leads up to a new off-road parking area for the families three cars.

Details on the porch included timber brackets to mimic the barge boards on the house.

The gutters were aluminium cast imitations that give a cost effective reproduction of the original build period.

Inside we sought to achieve a clean modern feel coupled with practicality.

Plenty of wall space was required for our clients own pictures and plentiful bottle storage for her husbands wine collection.

All old floors were removed and replaced with solid insulated floors to provide for a wet zoned underfloor heating system.

The kitchen units were provided by Howdens and the extended work surface facilitates a small breakfast bar area.

Simon's design incorporated two pyramid roof lights which allow natural light in the day and cleaver positioning of LED spots give a warm background light at night.

Firstly, you are BRILLIANT! We can’t thank you enough for the way in which you have transformed our house...
— Caroline and Phil

Facelift to an old extension

The modest extension built on the back of this lovely grade2 listed building did not compliment or enhance the property and was in need of facelift.

Simon Lock of Favonius opted to replace the failing felt roof with a pitched Zinc replacement and we decided that cladding the building Oak would cover the poor brickwork and blemishes.

The joinery also finished in Oak provided a start point for the design which although modern compliments the character of the house.

The old oil boiler was replaced with a modern external condensing boiler and this gave more internal space and a far more efficient use of fuel.

The final landscaping with Indian Sandstone and a gravel path has lifted the appearance in the back garden and suits the property well.

Before...

...and after

A fully accesible home

Our clients bought this bungalow with a view to converting it into a family home that made life easy for their wheelchair-bound son.

The project was a total refurbishment with a large extension, new roof covering all over and exterior rendering to hide the aging defective brickwork.

Internally corridors were widened, doors widened or removed and access was created to a lovely back patio and garden.

The kitchen dining area has become the main family room and the lounge with its vaulted ceiling and wood burning stove creates a large yet cosy space for the family to relax together.

Key features include level threshold doors, vaulted ceiling in the lounge, a large roof-light over kitchen flat roof and an exposed flu from a wood burning stove.

The property before conversion

The new front

The rear before conversion

The new rear

Blending with the original

The client wanted to simply make more space for the family and the extension consisted of a new living room downstairs to replace an ageing conservatory and a new bedroom upstairs and a modest extension to the kitchen for a practical utility room.

The garden was also to be landscaped with low maintenance vegetable beds and a much larger patio.

Simon Lock of Favonius created this simple design with a straight forward two storey extension on the end gable and a smaller flat roof extension adjacent to the kitchen.

The smaller extension comprised of a flat roof finished in lead and with a pyramid roof light to increase the light so the kitchen didn’t suffer.

The larger extension was traditional construction and locally sourced bespoke headstones and sills were used to replicate the main house.

The sash windows were factory finished by our joinery company and again fitted to mimic the main house.

Keen vegetable gardeners we created a clean area leading to the greenhouse with raised vegetable beds and stepping stones through the gravel.

A large sandstone patio blends well and allows plenty of space for BBQ’s and outdoor entertaining.

Before...

...after

Garden landscaping

Careful matching of old and new materials

Large sandstone patio

Large sandstone patio

Dealing with multiple levels

The brief for this project was to in three parts:

Firstly to remove the existing garage and to excavate the ground level to approximately 1 metre below the existing level. Then to rebuild a garage with a study and utility room above.

Secondly to remove some rather treacherous steps leading to the front door and create a new set of steps and a much shallower drive to the garage.

Thirdly to excavate a large section of material from the back garden and build a retaining wall raised terrace incorporating steps to the terraced rear garden.

The first part of the project required extensive underpinning as the foundations for the house were shallower than the proposed garage.

The front staircase was to match the rear and required integral lighting to make it safer during the winter months. This could not be constructed however until the rear had been completed as the material needed to be cleared via the front garden.

The rear terrace and steps was a combination of circles and curves and had to also act as retaining walls. These also incorporated lights for safety and aesthetics.

The results for the overall project were impactful and have allowed the clients to use the rear garden far more extensively throughout the summer.  

Design by Michael Luffman (Salisbury).

Kitchen extension

This project was won as part of a tender process through Favonius in Salisbury. The architect Stuart Pike was commissioned to design a large kitchen extension to the back of the house. The kitchen was to look out over their garden and incorporate a dining area and snug in keeping with todays modern living.

The design incorporated a flat ceiling internally leading to a vaulted ceiling in the extension. This required a significant amount of steel work and temporary suspension of the whole of the back of the building whilst they were inserted.

The shallow pitch on the roof was made possible by a particular slate and it incorporates x3 electrically operated velux to maximise light and ventilation.

The floor has been replaced in the old part of the building and insulated to create a warmer and more heat efficient room.

The completely open space allows for a snug area with TV and sofa so the little ones can be in the room whilst mum prepares supper.

Outside the old lean to roof between the house and the garage was removed to give a cleaner look.

The rear garden sits approx. 1.2 metres below the front of the house and with access limited the rear of the garage was temporarily removed to allow the significant ground works to take place.

New steps, an enlarged patio and new pathway make the outside a much more useful extension of the interior space in the summer.

Aluminium doors and windows and panels were used to contract the house and the soffits were clad with cedar panels.