Viewing entries in
Carpentry

Extra space for a growing family

The brief for this was to build an annexe for the families son.

Stuart Pike at Favonius designed a self-contained 2 bedroomed house annexed to the original and accessible internally via a door on the upstairs landing.

The new build comprised of a living dining area, kitchen, lobby, storage cupboard and downstairs bathroom. Upstairs two sizeable bedrooms and bathroom.

The original house was also extended to the rear and front and rear were landscaped.

Where ever possible the character of the original house was mimicked in the annexe but with the modern addition of underfloor heating downstairs, electric velux windows modern recessed led lamps.

The project took approximately six months from start to finish. New Dimensions fitted all 4 bathrooms, two kitchens and decorated throughout as part of the contract. All downstairs floor finishes were either engineered wooden floating floors or ceramic tiles.

Demolition of old garages

Over site up to DPC

The finished annexe

Increasing living space

Our clients brief was to create a larger downstairs living space orientated around a modern kitchen.

The house was as the clients had bought it some 24 years ago and was in need of maintenance and modernisation throughout.

Architect Simon Lock of Favonius in Salisbury came up with three schemes and the client chose to have a modest extension which would become the kitchen, knock through into a more formal dining area and have an adjacent snug for the family. The downstairs utility was also re developed and a downstairs cloakroom.

Outside the kitchen we designed a secluded courtyard that benefits from the morning sun and leads up to a new off-road parking area for the families three cars.

Details on the porch included timber brackets to mimic the barge boards on the house.

The gutters were aluminium cast imitations that give a cost effective reproduction of the original build period.

Inside we sought to achieve a clean modern feel coupled with practicality.

Plenty of wall space was required for our clients own pictures and plentiful bottle storage for her husbands wine collection.

All old floors were removed and replaced with solid insulated floors to provide for a wet zoned underfloor heating system.

The kitchen units were provided by Howdens and the extended work surface facilitates a small breakfast bar area.

Simon's design incorporated two pyramid roof lights which allow natural light in the day and cleaver positioning of LED spots give a warm background light at night.

Firstly, you are BRILLIANT! We can’t thank you enough for the way in which you have transformed our house...
— Caroline and Phil

Facelift to an old extension

The modest extension built on the back of this lovely grade2 listed building did not compliment or enhance the property and was in need of facelift.

Simon Lock of Favonius opted to replace the failing felt roof with a pitched Zinc replacement and we decided that cladding the building Oak would cover the poor brickwork and blemishes.

The joinery also finished in Oak provided a start point for the design which although modern compliments the character of the house.

The old oil boiler was replaced with a modern external condensing boiler and this gave more internal space and a far more efficient use of fuel.

The final landscaping with Indian Sandstone and a gravel path has lifted the appearance in the back garden and suits the property well.

Before...

...and after

Blending with the original

The client wanted to simply make more space for the family and the extension consisted of a new living room downstairs to replace an ageing conservatory and a new bedroom upstairs and a modest extension to the kitchen for a practical utility room.

The garden was also to be landscaped with low maintenance vegetable beds and a much larger patio.

Simon Lock of Favonius created this simple design with a straight forward two storey extension on the end gable and a smaller flat roof extension adjacent to the kitchen.

The smaller extension comprised of a flat roof finished in lead and with a pyramid roof light to increase the light so the kitchen didn’t suffer.

The larger extension was traditional construction and locally sourced bespoke headstones and sills were used to replicate the main house.

The sash windows were factory finished by our joinery company and again fitted to mimic the main house.

Keen vegetable gardeners we created a clean area leading to the greenhouse with raised vegetable beds and stepping stones through the gravel.

A large sandstone patio blends well and allows plenty of space for BBQ’s and outdoor entertaining.

Before...

...after

Garden landscaping

Careful matching of old and new materials

Large sandstone patio

Large sandstone patio