This was a particularly interesting project as it incorporates a very modern extension contrasting a beautiful historic grade 2 listed house.

In the first instance we had to remove two previous extensions to the rear of the property. The tile hanging to the rear also proved a challenge as it was hiding some poor and unstable masonry that required repairs prior to installing the beams which opened up the kitchen to the proposed extension.

The repairs involved extensive propping, grinding out the old mortar, inserting reinforcement bars and finally resin bonding those in place.

Repairs complete we were able to build a modest extension with a signature canopy overhang covering a slate terrace and bi-fold doors. The slate terrace matches the floor finish in the kitchen and the zero threshold gives an impression that the room extends into the garden when the doors are open.

Both roof areas were traditionally laid to lead and to tie in the grey the bi-fold doors and windows were aluminium finished in a grey.

The exterior walls were a combination of traditional build and timber stud to maximise space and they were finished externally in a standard render to contrast the old bricks and tile hang.

Our client wanted to replicate a designer kitchen with drift wood draw and cupboard fronts. These of course were bespoke and fitted to standard carcases with bespoke pillars between and finished on top with a granite work surface.

A clever overall design by Simon Lock at Favonius.

 

Before the extension...

... and after.