The client wanted to simply make more space for the family and the extension consisted of a new living room downstairs to replace an ageing conservatory and a new bedroom upstairs and a modest extension to the kitchen for a practical utility room.

The garden was also to be landscaped with low maintenance vegetable beds and a much larger patio.

Simon Lock of Favonius created this simple design with a straight forward two storey extension on the end gable and a smaller flat roof extension adjacent to the kitchen.

The smaller extension comprised of a flat roof finished in lead and with a pyramid roof light to increase the light so the kitchen didn’t suffer.

The larger extension was traditional construction and locally sourced bespoke headstones and sills were used to replicate the main house.

The sash windows were factory finished by our joinery company and again fitted to mimic the main house.

Keen vegetable gardeners we created a clean area leading to the greenhouse with raised vegetable beds and stepping stones through the gravel.

A large sandstone patio blends well and allows plenty of space for BBQ’s and outdoor entertaining.

Before...

...after

Garden landscaping

Careful matching of old and new materials

Large sandstone patio

Large sandstone patio