Our clients brief was to create a larger downstairs living space orientated around a modern kitchen.

The house was as the clients had bought it some 24 years ago and was in need of maintenance and modernisation throughout.

Architect Simon Lock of Favonius in Salisbury came up with three schemes and the client chose to have a modest extension which would become the kitchen, knock through into a more formal dining area and have an adjacent snug for the family. The downstairs utility was also re developed and a downstairs cloakroom.

Outside the kitchen we designed a secluded courtyard that benefits from the morning sun and leads up to a new off-road parking area for the families three cars.

Details on the porch included timber brackets to mimic the barge boards on the house.

The gutters were aluminium cast imitations that give a cost effective reproduction of the original build period.

Inside we sought to achieve a clean modern feel coupled with practicality.

Plenty of wall space was required for our clients own pictures and plentiful bottle storage for her husbands wine collection.

All old floors were removed and replaced with solid insulated floors to provide for a wet zoned underfloor heating system.

The kitchen units were provided by Howdens and the extended work surface facilitates a small breakfast bar area.

Simon's design incorporated two pyramid roof lights which allow natural light in the day and cleaver positioning of LED spots give a warm background light at night.

Firstly, you are BRILLIANT! We can’t thank you enough for the way in which you have transformed our house...
— Caroline and Phil