A country cottage

Rose Cottage was suffering from years of neglect and needed a total refurbishment to bring it up to modern living standards.

The clients had basic plans but let New Dimensions style the finish.

We chose to use maximise space with built in cupboards where possible and used oak engineered floors and solid oak doors downstairs to complement the cottages character.

Some of the interior walls needed underpinning and the floors in the old part of the house required digging out and replacing with modern insulated methods.

The chimney was rebuilt, lined and a small wood burning stove installed by our qualified HETAS staff.

The Howdens kitchen and utility room were designed to maximise space and the breakfast bar allows modern living for the new occupants.

Recently sold we are confident that the new owners will love living in this cosy well equipped cottage.

Bungalow transformed to 3 bedroom house

The project was a clever transformation of a 1950’s bungalow into a good looking 3 bedroomed house. With only a minimal increase to the footprint the property was doubled in size.

Replacing the outer skin gave continuity of materials and a careful choice of tiles blended the masonry, roof and tile hang expertly together.

Initial works were delayed to accommodate bats elsewhere then the use of bat boxes throughout the tile hanging and on the roof enabled a soft approach to the environment.

The interior was completely renovated with new plumbing, electrics, floors, stairs and plastering all being replaced.

The clients (who are keen gardeners) also had the exterior totally revamped leaving a fresh modern house sympathetically nestled amongst a mature garden.

The 1950's bungalow before the build.

...and after

Combining the old and new (Grade 2 listed)

This was a particularly interesting project as it incorporates a very modern extension contrasting a beautiful historic grade 2 listed house.

In the first instance we had to remove two previous extensions to the rear of the property. The tile hanging to the rear also proved a challenge as it was hiding some poor and unstable masonry that required repairs prior to installing the beams which opened up the kitchen to the proposed extension.

The repairs involved extensive propping, grinding out the old mortar, inserting reinforcement bars and finally resin bonding those in place.

Repairs complete we were able to build a modest extension with a signature canopy overhang covering a slate terrace and bi-fold doors. The slate terrace matches the floor finish in the kitchen and the zero threshold gives an impression that the room extends into the garden when the doors are open.

Both roof areas were traditionally laid to lead and to tie in the grey the bi-fold doors and windows were aluminium finished in a grey.

The exterior walls were a combination of traditional build and timber stud to maximise space and they were finished externally in a standard render to contrast the old bricks and tile hang.

Our client wanted to replicate a designer kitchen with drift wood draw and cupboard fronts. These of course were bespoke and fitted to standard carcases with bespoke pillars between and finished on top with a granite work surface.

A clever overall design by Simon Lock at Favonius.

 

Before the extension...

... and after.

Extra space for a growing family

The brief for this was to build an annexe for the families son.

Stuart Pike at Favonius designed a self-contained 2 bedroomed house annexed to the original and accessible internally via a door on the upstairs landing.

The new build comprised of a living dining area, kitchen, lobby, storage cupboard and downstairs bathroom. Upstairs two sizeable bedrooms and bathroom.

The original house was also extended to the rear and front and rear were landscaped.

Where ever possible the character of the original house was mimicked in the annexe but with the modern addition of underfloor heating downstairs, electric velux windows modern recessed led lamps.

The project took approximately six months from start to finish. New Dimensions fitted all 4 bathrooms, two kitchens and decorated throughout as part of the contract. All downstairs floor finishes were either engineered wooden floating floors or ceramic tiles.

Demolition of old garages

Over site up to DPC

The finished annexe

Comment

Elegant bathrooms

Small en-suite
As part of a larger project this modest sized en-suite represented a challenge to accommodate a good sized shower, a basin and a toilet.

The basin was recessed into the back of disused chimney and the shower and toilet were located at either end. We chose an oak trim on the tile corners to complement the oak floor in the adjacent room.

The metro style tiles were used on the walls laid horizontal and the client chose a contrasting green line to break up the white.

Grand view
One wall of this en-suite is constructed of Oak and glass and looks out directly onto a wonderful view. We finished the walls and floor in travertine and wanted to give a spacious but quality feel to the room.

The free standing bath was positioned to maximise the view and the spacious shower was set in the corner utilising the space to the maximum. Heating in this room comes from a wet underfloor heating system so the bathroom always feels snug.


50 shades of grey
With two windows and a door all on separate walls we had to be creative to achieve generous sized utilities with tight spaces.

The simple shades in colour help to give the en-suite a quality feel with points of interest. The skilling adds to the charm and we chose here to use shower panels and minimal but colourful tiling.

We laid vinyl style floor planks throughout the bedroom and ensuite giving continuity between the two rooms. 

Comment

Comment

Modern bathrooms with period sensitivity

Main bathroom
Asked to refurbish this bathroom we started by removing the existing cupboards one of which housed the hot water cylinder.

After relining the walls, reconfiguring the electrics and re plastering, we set about installing a simple family bathroom that suited the age of property.

The floor is a popular vinyl floor that gives the appearance of a grey wood but has the practicality of being water resistant.

Clean lines and uncluttered the room offers simplicity and functionality.


En-suite
This small bedroom was turned into a lovely en-suite for the master bedroom.

By opening up a door to the bedroom, closing off the door to the hall and boxing the chimney we had a blank canvass.

Whilst a similar style to the family bathroom the addition of warm colours makes this a stylish and warm addition to the house.


Comment

Modern kitchen/diner

The new single storey extension was designed to create a much larger modern style living space where the dining area was incorporated into the kitchen and opening out onto a new patio. The new room is light and spacious and has made the very best of the space whilst providing all the amenities for modern living.

The units represented good value for money and the Corian work surfaces and integrated sink give a feeling of quality and sturdiness. The timber engineered floor is also good quality and with a 4mm wear layer will provide good service for many years.

New Dimensions installed all components and decorated the leaving the clients only to move in their pots and pans!

 

 

 

Kitchen before the work

Increasing living space

Our clients brief was to create a larger downstairs living space orientated around a modern kitchen.

The house was as the clients had bought it some 24 years ago and was in need of maintenance and modernisation throughout.

Architect Simon Lock of Favonius in Salisbury came up with three schemes and the client chose to have a modest extension which would become the kitchen, knock through into a more formal dining area and have an adjacent snug for the family. The downstairs utility was also re developed and a downstairs cloakroom.

Outside the kitchen we designed a secluded courtyard that benefits from the morning sun and leads up to a new off-road parking area for the families three cars.

Details on the porch included timber brackets to mimic the barge boards on the house.

The gutters were aluminium cast imitations that give a cost effective reproduction of the original build period.

Inside we sought to achieve a clean modern feel coupled with practicality.

Plenty of wall space was required for our clients own pictures and plentiful bottle storage for her husbands wine collection.

All old floors were removed and replaced with solid insulated floors to provide for a wet zoned underfloor heating system.

The kitchen units were provided by Howdens and the extended work surface facilitates a small breakfast bar area.

Simon's design incorporated two pyramid roof lights which allow natural light in the day and cleaver positioning of LED spots give a warm background light at night.

Firstly, you are BRILLIANT! We can’t thank you enough for the way in which you have transformed our house...
— Caroline and Phil

Restricted for space

This bathroom was fitted in a one bedroom flat in Christchurch with limited space.

A simple bath with shower inset and screen enabled the client to have both options still available.

Neutral colours for walls and tiles helped give the impression of a larger space and the slimline toilet and sink added to that feel.

This was a simple solution but modernised the bathroom at a sensible cost.

Picturesque cottage

This was a substantial project encompassing x2 extensions and total refurbishment.

Although not listed, the wall surrounding the substantial garden is listed and that gave rise to many restrictions on the style of development.

Colin Taylor, a specialist in the restoration of old buildings, created clever use of existing space whilst blending the new materials with the old.

The old conservatory was demolished to facilitate an extension at the far end for a new kitchen overlooking the back garden.

The main house was extended by over 1.5 metres to create more internal space and the old link between the house and the potting shed was rebuilt to create a majestic entrance lobby.

The focus on this build was to maintain the character of the original building whilst creating a modern functional living area for the family.

The main house was re-roofed using a high end clay tile. Decorative stone was used over the front entrance and a large lantern floods light into that area. The Dorma windows were rebuilt and insulated to modern requirements. The joinery was made to the original specification and the arch window at front of the house was replaced with the same and replicated in the kitchen.

Much of the original timber had to be saved and preservative techniques were used to keep the original together with structural enhancements to make the building safe.

Taking a little over 7 months the project delivered a comprehensive refurbishment using modern and old techniques in tandem.

Facelift to an old extension

The modest extension built on the back of this lovely grade2 listed building did not compliment or enhance the property and was in need of facelift.

Simon Lock of Favonius opted to replace the failing felt roof with a pitched Zinc replacement and we decided that cladding the building Oak would cover the poor brickwork and blemishes.

The joinery also finished in Oak provided a start point for the design which although modern compliments the character of the house.

The old oil boiler was replaced with a modern external condensing boiler and this gave more internal space and a far more efficient use of fuel.

The final landscaping with Indian Sandstone and a gravel path has lifted the appearance in the back garden and suits the property well.

Before...

...and after

Colourful options

Our client chose a colourful option with a nautical theme.

The family bathroom was spacious and allowed a free standing bath, quadrant shower, designer sink and traditional toilet.

The house built in the 1920’s was laid to a traditional theme throughout and this colourful bathroom added a cheery start to the day.

The borders and feature tiles are complimented by the clients choice of blinds and free standing furniture.

The second guest shower room was a rustic addition to the house and was restrictive on space.

We carried on the theme with a small mosaic tile and bespoke cabinets for a corner toilet and sink.

As the walls were solid concrete the supply of services became a challenge. We opted for an electric power shower, a slim-line tray and full width screen.

A fully accesible home

Our clients bought this bungalow with a view to converting it into a family home that made life easy for their wheelchair-bound son.

The project was a total refurbishment with a large extension, new roof covering all over and exterior rendering to hide the aging defective brickwork.

Internally corridors were widened, doors widened or removed and access was created to a lovely back patio and garden.

The kitchen dining area has become the main family room and the lounge with its vaulted ceiling and wood burning stove creates a large yet cosy space for the family to relax together.

Key features include level threshold doors, vaulted ceiling in the lounge, a large roof-light over kitchen flat roof and an exposed flu from a wood burning stove.

The property before conversion

The new front

The rear before conversion

The new rear

Oak porches

This porch was built without the need for planning permission as it falls within the regulation size allowed by New Forest Parks Authority.

It was a high quality build with solid oak infilled with rendered panels to match the house.

The ceiling is vaulted and benefits from the triangular glass panels over the door.

The bespoke solid oak door leads to a heated slate floor and makes a grand entrance to the house.

Other detail includes cast iron gutters, chamfered brick plinth and full insulation.

 

The original porch

Construction of the new oak porch

The finished product


Some other examples of oak porches:

Blending with the original

The client wanted to simply make more space for the family and the extension consisted of a new living room downstairs to replace an ageing conservatory and a new bedroom upstairs and a modest extension to the kitchen for a practical utility room.

The garden was also to be landscaped with low maintenance vegetable beds and a much larger patio.

Simon Lock of Favonius created this simple design with a straight forward two storey extension on the end gable and a smaller flat roof extension adjacent to the kitchen.

The smaller extension comprised of a flat roof finished in lead and with a pyramid roof light to increase the light so the kitchen didn’t suffer.

The larger extension was traditional construction and locally sourced bespoke headstones and sills were used to replicate the main house.

The sash windows were factory finished by our joinery company and again fitted to mimic the main house.

Keen vegetable gardeners we created a clean area leading to the greenhouse with raised vegetable beds and stepping stones through the gravel.

A large sandstone patio blends well and allows plenty of space for BBQ’s and outdoor entertaining.

Before...

...after

Garden landscaping

Careful matching of old and new materials

Large sandstone patio

Large sandstone patio

Dealing with multiple levels

The brief for this project was to in three parts:

Firstly to remove the existing garage and to excavate the ground level to approximately 1 metre below the existing level. Then to rebuild a garage with a study and utility room above.

Secondly to remove some rather treacherous steps leading to the front door and create a new set of steps and a much shallower drive to the garage.

Thirdly to excavate a large section of material from the back garden and build a retaining wall raised terrace incorporating steps to the terraced rear garden.

The first part of the project required extensive underpinning as the foundations for the house were shallower than the proposed garage.

The front staircase was to match the rear and required integral lighting to make it safer during the winter months. This could not be constructed however until the rear had been completed as the material needed to be cleared via the front garden.

The rear terrace and steps was a combination of circles and curves and had to also act as retaining walls. These also incorporated lights for safety and aesthetics.

The results for the overall project were impactful and have allowed the clients to use the rear garden far more extensively throughout the summer.  

Design by Michael Luffman (Salisbury).

Kitchen extension

This project was won as part of a tender process through Favonius in Salisbury. The architect Stuart Pike was commissioned to design a large kitchen extension to the back of the house. The kitchen was to look out over their garden and incorporate a dining area and snug in keeping with todays modern living.

The design incorporated a flat ceiling internally leading to a vaulted ceiling in the extension. This required a significant amount of steel work and temporary suspension of the whole of the back of the building whilst they were inserted.

The shallow pitch on the roof was made possible by a particular slate and it incorporates x3 electrically operated velux to maximise light and ventilation.

The floor has been replaced in the old part of the building and insulated to create a warmer and more heat efficient room.

The completely open space allows for a snug area with TV and sofa so the little ones can be in the room whilst mum prepares supper.

Outside the old lean to roof between the house and the garage was removed to give a cleaner look.

The rear garden sits approx. 1.2 metres below the front of the house and with access limited the rear of the garage was temporarily removed to allow the significant ground works to take place.

New steps, an enlarged patio and new pathway make the outside a much more useful extension of the interior space in the summer.

Aluminium doors and windows and panels were used to contract the house and the soffits were clad with cedar panels.